MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LANGA CURTEA DE APEL PLOIEŞTI

Ploieşti, str. Buna Vestire nr.1A, jud. Prahova

Tel. 0244/540451, fax. 0244/546544

Operator 3975

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Nr. 33/VIII/3/2016   

                                               06.07.2016

 

 

 

       

C O M U N I C A T

 

 

  Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de  06.07.2016, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova – Serviciul  de Investigare a Criminalităţii Economice, au efectuat  un număr de 36 percheziţii domiciliare şi la sediul unor societăţi comerciale din  judeţele Prahova, Giurgiu, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Ialomiţa, Vrancea şi din municipiul Bucureşti, acţiunea vizând un grup infracţional  specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a  banilor.

În fapt, urmare a  sesizărilor  Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor s-a stabilit că  în perioada 2012 – 2015 suspecţii, prin intermediul  a 74  societăţi comerciale, au creat un circuit  comercial  fictiv având  drept scop sustragerea de la plata  impozitelor  şi taxelor  datorate bugetului de stat, în  vederea obţinerii de beneficii financiare  substanţiale.

În baza facturilor  emise de societăţile "fantomă", administrate de suspecţi, s-a  creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 5.300.000 euro, constând în impozit pe profit neconstituit şi taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal. De asemenea, sumele de bani care au  făcut obiectul acestui circuit financiar  fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor sunt în valoare de  12.300.000 euro.

În vederea recuperării prejudiciului s-au dispus măsuri asiguratorii până la  concurenţa prejudiciului creat.

 

Cercetările au fost  efectuate cu suportul  tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar percheziţiile au  fost  puse în executare cu sprijinul jandarmilor  din cadrul Grupării de  Jandarmi Mobile "Matei Basarab" din Ploieşti şi al poliţiştilor  din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Ploieşti.

În cauză se efectuează  cercetări  sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune  fiscală prev. de  art. 9 al. 1 lit.c din Legea nr. 241/2005 şi spălare a banilor  prev. de art. 29 al. 1 lit.a din Legea nr. 656/2002.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom reveni şi cu alte comunicate pentru informarea opiniei publice.

 

Facem precizarea că, începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop  crearea cadrului  procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să  înfrângă principiul prezumţiei  de nevinovăţie.

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI

RELAŢII CU PRESA