MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LANGA CURTEA DE APEL PLOIEŞTI

Ploieşti, str. Buna Vestire nr.1A, jud. Prahova

Tel. 0244/540451, fax. 0244/546544

Operator 3975

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Nr. 39/VIII/3/2017                                                   

28.11.2017

 

 

C O M U N I C A T

 

  Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de  28.11.2017, procurorii din  cadrul Parchetului  de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova – Serviciul de  Investigare a Criminalității  Economice, au efectuat  un număr de 16 percheziții domiciliare  la sediul unor societăți comerciale din județele Prahova, Sibiu, Ilfov și din municipiul București, acțiunea vizând un grup infracțional specializat în săvârșirea  infracțiunilor de evaziune  fiscală și spălare a banilor.

În fapt,  s-a stabilit că în perioada 2010 – 2016 suspecții, prin intermediul mai multor societăți comerciale, au creat un circuit comercial  fictiv având drept scop  sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obținerii de beneficii financiare substanțiale.

În baza facturilor emise de societățile „fantomă”, administrate de suspecți, s-a creat un  prejudiciu bugetului de stat în valoare  de aproximativ 2.133.549 lei, constând în impozit pe profit neconstituit  și taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal. De asemenea, sumele de bani  care au făcut  obiectul acestui circuit  financiar fictiv și care constituie produsul infracțiunii  de spălare a  banilor sunt în valoare de 6.852.575 lei

În cauză  se efectuează  cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune  fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit.c din Legea nr. 241/2005 și spălare a banilor prev. de art. 29 al. 1 lit.a din Legea  nr. 656/2002.

Pe  măsura derulării cercetărilor, vom reveni și cu alte comunicate pentru informarea opiniei publice.

 

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop  crearea cadrului  procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să  înfrângă principiul prezumţiei  de nevinovăţie.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI

RELAŢII CU PRESA