PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL PRAHOVA

Ploiești, str. Buna Vestire nr. 1 A, cod 100576

 telefon 0244/541249,  540451, fax 0244/522315

e-mail: pt_prahova@mpublic.ro

Operator de date cu caracter personal 5683

 

Nr.  25/VIII-3/2023                                                                                        03 aprilie 2023

 

C O M U N I C A T    D E    P R E S Ă

 

              Pentru corecta informare a opinie publice, facem cunosut faptul că, la acest moment, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova efectuează cercetări față de inculpații M.H. și M.M.D. sub aspectul comiterii infracțiunii de omor asupra unui membru de familie prev. de art. 188 alin. 1 C. pen. rap. la art. 199 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 17 C.pen. (victimă M.A.P. – minor în vârstă de 2 ani și 10 luni).

              La propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, inculpații au fost arestați preventiv de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova, prin încheierea din data de 01.04.2023.

Întrucât ancheta este în plină desfășurare, pot fi furnizate următoarele aspecte de interes public :

La data de 27.10.2021, organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii ucidere din culpă  prev. de art. 192 alin. 1 C.pen., în urma apelului la S.N.U.A.U 112 efectuat de o terță persoană, L.C. – proprietarul imobilului în care se aflau în vizită membrii familiei M și bunica paternă M.P.

La data de 21.03.2023, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a dispus schimbarea încadrării juridice față de suspectii M.H. și M.D.M. din infracțiunea de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 C.pen. în infracțiunea de omor asupra unui membru de familie prev. de art. 188 alin. 1 C. pen. rap. la art. 199 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 17 C.pen. și declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, întrucât la acel moment au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unei infracțiuni cu intenție contra vieții.

În fapt, a rezultat că în seara de 26.10.2021, în jurul orei 22:00, aflându-se în com. Poienarii Burchii, județul Prahova, victima M.A.P., în timpul băii de seară, a suferit arsuri cu apă fierbinte, de grad II-III, pe 54% din suprafață corporală, după care, în intervalul orar 22:00 - 05:00, nici inculpatul M.H. nici soția acestuia M.M.D, deși, în calitate de părinți, aveau obligația legală de acționa în sensul asigurării accesului, de urgență, la îngrijiri medicale de specialitate, nu au luat nicio măsură, stând în pasivitate, deși copilul a dat semne vizibile de suferință.

Decesul victimei a fost constatat de echipajul de la ambulanță solicitat de martorul L.C., proprietarul imobilului, la data de 27.10.2022, ora 05:00.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală (autopsie), moartea victimei a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardiorespiratorii acute urmare a arsurilor, între leziuni și deces existând legătură de cauzalitate directă necondiționată.

Propunerea de arestare preventivă a fost formulată la momentul la care din probe certe, după administrarea unui probatoriu complex, a rezultat că împotriva celor doi părinți poate fi susținută o acuzație în materie penală sub aspectul comiterii infracțiunii de omor asupra unui membru de familie prev. de art. 188 alin. 1 C. pen. rap. la art. 199 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 17 C.pen.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea I.P.J. Prahova-Serviciul de Investigații Criminale și Direcția de Operațiuni Speciale - Brigada de Operațiuni Speciale Ploiești.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art.28 alin.4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.197/2019.

 

                                                                  Purtător de cuvânt,